Vår vilda historia

29.06.2016

Polarica är ett privatägt familjeföretag som grundades 1972. Företaget grundades under namnet Norrfrys av entreprenören Allan Letho i Pello, Tornedalen, 1972. 2002 bytte företaget namn till Polarica och samtidigt breddades ägandet till externa parter. Mångårig erfarenhet av livsmedelsproduktion har gett oss gott renommé i såväl Sverige som utomlands.

Till kunderna hör konsumenter, livsmedelsindustri, storköks- och restauranggrossister samt dagligvaruhandeln. Sortimentet består av vilda och odlade bär, bärkoncentrat, svamp och vilt samt andra lappländska delikatesser.

Vi anstränger oss att arbeta med högklassiga råvaror, kundanpassade produkter och produktion med den senaste tekniken för minsta möjliga miljöpåverkan.

För att komplettera sortimentet med odlade bär införskaffades 1989 produktionsenheten Polarica Poland i hjärtat av Polens jordgubbsland. Anläggningen ligger i det rena nordvästra Polen där vi producerar våra egna jordgubbar, hallon, svarta vinbär och röda vinbär etc.

2010 förvärvade det finländska bolaget Intera merparten av aktierna och Hartwall Capital gick in som minoritetsägare. De nya ägarnas ambition är att utveckla Polarica till en ledande internationell bär- svamp- och viltköttkoncern med bas i Haparanda. 2011 förvärvade Polarica den finska konkurrenten och marknadsledaren inom viltsegmentet Lapin Liha. Affären ger Polarica en stark position inom på svensk och finsk Dagligvaruhandel samt Restaurang och Storkök.

Polaricas resa från Pello till världen är en intressant historia fylld med spännande och spektakulära händelser. Företaget har sedan starten varit pionjär och utvecklat hela vilt- och bärbranschen. Polarica har varit först med allt: man har importerat, förädlat, sålt och distribuerat produkter till restauranger, konsumenter och industrier på ett sätt som ingen annan gjort tidigare. Polarica har gjort affärer, startat bolag och investerade i Ryssland redan under Sovjettiden. Polarica har även arbetat mycket aktivt med att utveckla mjuka värden. Till exempel som bärbranschens drivande aktör av CSR (ansvarsfullt företagande). Polarica är den enda leverantören i branschen med tredjepartsrevidering av bärplockningsprocessen.

Vi är stolta över vårt breda sortiment av vilt, där basen består av ren hjort, älg och ripa för att nämna några. Genom ett omfångsrikt kontaktnät av leverantörer kan vi också erbjuda exotiskt vilt från hela världen.

Helt enkelt har vi skapat smakfulla naturupplevelser sedan 1972.